БЪЛГАРИЯ - ЗЕМЯ НА ТРИ ПИСМЕНОСТИ - с проф. Харман и Божидар Димитров

Режисьор: Анастас Джидров

Откъде идват дълбоките корени на традицията и вековната почит на българите към писмеността? Отговор на този въпрос дава документалният филм "България - земя на три писмености" на автора и продуцент Елена Димитрова.

„Като всеки българин и аз милея, че сме една много стара култура”, споделя Елена Димитрова, когато работи по филма. Дали обаче е случаен фактът, че историческите пластове на земята ни са родили най-древната - Дунавската писменост, готската писменост и "четмото и писмото" - дело на първоучителите св. св. Кирил и Методий и на техните ученици?... Изглежда не е.

А филмът е плод на тригодишната работа на Елена Димитрова по темата. „Истинска сензация за българите е да научат, че точно тук и на други места на Балканите са открити доказателства за съществуването на най-ранната писменост на човечеството. Проф. Харман я нарича „Дунавска писменост”. Общо на Балканите от тази писменост са намерени около 1000 паметника. От тях 1/4 до 1/3 са на територията на България”, открехва тайната Елена Димитрова.

Филмът проследява създаването на нашето писмо и четмо и значението му за европейската писменост и култура. Наред с арменците, българите са тези, които празнуват своята азбука, каза в началото Елена Димитрова. „Кирилицата е азбуката, която днес, наред с латиницата и гръцката писменост, е една от трите официални азбуки, които използват в ЕС”.

И докато по времето, когато светите Кирил и Методий създават четмото и писмото, а техните ученици пръскат знанията из славянските земи, се оказва, че българите са далеч по-просветени, отколкото европейците. Това посочва във филма проф. Божидар Димитров, който привежда и други интересни факти, че докато по онова време в Европа грамотността е била само 2%, то у нас тя е 70%. За това говорят откритите по стените, керамичните съдове и плочи надписи на кирилица, като най-разпространените сред тях са битовите, т. е. в които обикновените българи са споделяли свои лични преживявания.

Наред с историческите мнения, филмът проследява и как се е празнувал един от най-обичаните и тачени празници у нас – 24 май. Уникални снимки и кадри разказват за още първите чествания след Освобождението. Според сценографа Петър Николов този филм трябва да покаже на света кои сме и как нашата история е дала нещо на този свят. Според него вярата и днес, както и в миналото, трябва да играе ролята на обединител на българския народ.

„България – земя на три писмености” вече е показван в дом ”Витгенщайн” във Виена, по един от руските тв канали, както и на Фестивала на документалния филм в Китай, където е предизвикал огромен интерес.

Обратно

Анкета

  • Трябва ли да има еднакъв стандарт на храните във всички стани на ЕС?
Гласувай