ПРЕМИЕРА: МУСТАНГ - драма, Турция

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен
В ролите: Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьорогу, Елит Исджан, Илайда Акдоган

Началото на лятото в малко селце в Северна Турция. Пет осиротели момичета - Лале и нейните четири сестри, се заиграват около брега на морето с техни съученици,  докато се връщат от училище на път за вкъщи. Те не знаят, че техните невинни детски игри ще доведат до скандал с неочаквани последствия.

Момичетата са обвинени в „непристойно поведение“ от тяхното семейство - баба и чичо, които превръщат къщата им в затвор. На всички прозорци са сложени решетки, всички телефони и компютри са прибрани, училищните уроци са заменени с домакински, за да ги подготвят да станат булки. И браковете започват, ускорени, договорени и подредени един след друг.

По-големите сестри са омъжени, но по-малките се сплотяват, за да избегнат същата съдба. Силната любов между тях им дава сигурност да се бунтуват и противопоставят,  да върнат совободата си и да определят сами бъдещето си.

Филмът "Мустанг" е първият игрален филм за Дениз Гамзе Ергювен като режисьор. Тя безотказно избягва да попадне в капана от ридание и прекомерна драматизация, докато рисува точен портрет на прогресивното лишаване от свобода на младите момичета от едно патриархално общество.


Филмът е носител на множество награди иноминации. Номинация „Оскар“ в категорията чуждоезичен филм за 2016 г., номинация за „Златен лобус“ в категорията чуждоезичен филм за 2016 г., 2 награди на Филмов фестивал „Любовта е лудост“ 2016, България – за най-добър филм и за най-добри женски роли, 5 награди и 5 номинации „Сезар“, 1 награда и 2 номинации на Филмов фестивал Кан 2015, 3 награди и 1 номинация на Наградите Люмиер 2016, 1 награда за „Европейско откритие на годината“  и 1 номинация за филм на Европейски филмови награди, Награда Лукс Филм Прайз на Европейския парламент и още десетки други.

Обратно

Анкета

  • Трябва ли да има еднакъв стандарт на храните във всички стани на ЕС?
Гласувай