ПРЕМИЕРА: ПЪТЯТ НА ХАЛИМА - драма

Режисьор: Арсен Антон Остоич
В ролите: Алма Прица, Олга Пакалович, Мийо Юришич, Изудин Байрович и др.

Християни и мюсюлмани живеят в мир до пламването на искрата, запалена отвън. Дете на любовта е жертва на религиите и слепотата на вярващите, за които Бог не е един...

Изучавал киноизкуство в Загреб, Ню Йорк и Залцбург, Председател на Хърватското сдружение на режисьорите /за 2 години/, член на Европейската филмова академия, президент на журито на Фестивала в Пула /2007/, асоцииран професор в Академията за драматично изкуство в Загреб, хърватският режисьор Арсен Остоич за кратко време печели голяма територия с малко на брой творби. Дебютира навън с филм за родния си град - "Една прекрасна нощ в Сплит" /2004/ и веднага привлича погледите и наградите на Европа, за да отпътува към САЩ с официалното предложение на Хърватия в номинациите за чуждоезичен "Оскар". Вторият му филм "Ничий син" /2008/ е със същата съдба. Междувременно авторът пише и режисира пиесата "Били Холидей" на сцената на Националния театър в Сплит. През 2012г.продуцира и режисира "Пътят на Халима", с който постава зрителски рекорд в хърватското кино, печели над 30 награди и отново е номиниран за чуждоезичните "Оскар-и" /2013/. През 2015г. Остоич се подготвя за своя четвърти и първи англоезичен филм - "Човек в кутия".

5 години след края на войната в Босна мюсюлманката Халима търси останките на съпруга и сина си, отведени и екзекутирани от сръбските войски. Чрез ДНК-анализ Комисята на ООН за издирване на изчезнали успява да идентифицира съпруга й в масов гроб. Синът й не може да бъде открит, защото Халима отказва да даде кръв за тест. Причината е семейна тайна: тя не е биологична майка на сина си. Историята се връща 23 години назад в западна Босна, когато Халима и съпругът й осиновяват детето на племенницата си Сафия, родено от любовта й със Славомир - сръбски младеж от съседно село. Бащата на момичето не одобрява връзката с християнин, затова тя ражда и оставя нежеланото дете на леля си. Никой не знае за уговорката им, дори бащата на детето, който го мисли за мъртво. Сега Халима търси Сафия за кръвна проба. Очуждената племенница живее на сръбска територия, омъжена за Славомир, с три дъщери и не желае никакви връзки с миналото. Ужасяващите разкрития на Халима за съдбата на детето надминават и най-жестоките й кошмари. Спиралата от трагични събития още веднъж минава през живота на всички - живи и мъртви - от една балканска фамилия.

Обратно

Анкета

  • Трябва ли да има еднакъв стандарт на храните във всички стани на ЕС?
Гласувай