ПРЕМИЕРА: ТОВА Е САМО КРАЯТ НА СВЕТА - драма

Режисьор: Ксавие Долан
В ролите: Гаспар Юлиел, Натали Бай, Леа Сейду, Венсан Касел, Марион Котийар

Последният филм на Ксавие Долан „Това е само краят на света“ е доста различен. Кадрите са синкаво-меланхолични. Главният персонаж много повече мълчи, в сравнение с всички останали главни герои на Долан.

Луи (Гаспар Юлиел) е известен писател, драматург. От 12 години не е виждал семейството си. Пътува в самолета към дома и разсъждава как в живота на всеки човек идва този момент – да признае пред най-близките си, че е болен и ще умре. Целият филм проследява няколкото часа от срещата им – той пристига, те го посрещат. Сядат на масата и започват да говорят. Един с друг, един през друг завихрят театрален ураган от реплики-захапки, които ни показват ту комичната, ту кошмарната дисфункцоналност на семейството им.

Луи е най-успешният от тях. Докато той е постигнал слава и добри пари далеч в Америка, по-големият му брат все още живее в провинциално градче във Франция и се занимава с "бог знае какво". По-малката му сестра пък се е затворила на квадрат – веднъж в себе си, веднъж в опушената си с трева стая. Не излиза оттам, защото няма къде да отиде.

През цялото време Луи само се усмихва. Говори малко, ту насърчаващо, ту извинително, като човек, който е стъпил на килима с кални обувки. Личи му, че е неспокоен, но за зрителите. Сякаш цялото му семейство, прекалено заето да оглозгва старите теми, не забелязва, че пред тях се е стоварил човек, на върха на чийто език пари мъчителна вест.

 

Обратно

Анкета

  • Трябва ли да има еднакъв стандарт на храните във всички стани на ЕС?
Гласувай