Мъртвите сови в Пазарджик болни от птичи грип!

03.01.2017 0 2742

Двете мъртви сови в Пазарджик, за които Телекабел ТВ съобщи, се оказаха болни от птичи грип.

Изследванията в Централната лаборатория на Агенцията по безопастност на храните в София са потвърдили заболяването инфлуенца по птиците, съобщи д-р Михов от Областната дирекция на агенцията. Предстои свикване на областната епизоотична комисия, която да набележи спешни мерки срещу заболяването.

Двете мъртви сови бяха открити преди седмица при общинския плувен комплекс от Лютви Ибрямов, служител в комплекса.

Сигналът в РИОСВ-Пазарджик и Агенцията по безопастност на храните беше подаден от екип на Телекабел ТВ. Веднага от мъртвите птици са взети проби и изпратени за изследване в Централната лаборатория в София. Те са показали наличието на птичи грип, уточниха от Областната агенция по безопастност на храните.

Със заповед на директора на Българската агенция по безопастност на храните е обявено първично огнище в град Пазарджик и е определена 3-километрова предпазна зона около него, която включва част от града.

Учредена е и10-километрова наблюдавана зона, която включва 18 населени места в община Пазарджик и едно в община Пещера. Това са селата Звъничево, Юнаците, Драгор, Ивайло, Гелеменово, Крали Марко, Пищигово, Мало Конаре, Добровница, Огняново, Мирянци, Синитово, Алеко Константиново, Главиница, Мокрище, Ляхово, Братаница, Сарая, а в община Пещера - с. Капитан Димитриево.

На последното заседание на Националния кризисен щаб във връзка с констатирани огнища на заболяването високопатогенна инфлуенца А (грип) по домашните птици е съобщено, че освен в Пазарджик ново огнище при диви птици е било установено в област Ямбол. Там са намерени две мъртви чапли.

До момента в страната са установени общо 22 огнища на птичи грип. Предстои на заседание на областната епизоотична комисия да бъдат набелязани спешни мерки срещу заболяването.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави