В Пазарджишко има най-много мъже с име Георги

06.01.2017 0 1555

Имената са като хората - те също се раждат, живеят и умират. Преди около хилядолетие в България е имало имена като Войтех, Мостич, Расате, Ирник, които днес могат да се прочетат само в учебниците по история. Затова пък през 2016 г. най-актуалните имена при новородените са Александър и Виктория.

През изминалата година се запазва тенденцията за по-голямо разнообразие при имената при момичетата (3 033 имена), докато при момчетата те са 2 518.

От началото на 21-ви век все по-често се избират имена, които са популярни в целия свят - Александър, Мартин, Виктор, Николай, Виктория, Мария, Никол, София.

До 2015 г. името Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва първото място на Александър. Виктория продължава да води първенството, въпреки че броят на живородените момичета с това име от 775 намалява през 2016 г. в сравнение с 847 за 2015 г.

Сред десетте най-разпространени имена за новородените момчета наред с Димитър, Иван, Николай и Никола преобладават необичайни за българската традиция имена, като Мартин, Даниел и Виктор, но липсват Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните при мъжете като цяло.

Увеличава се и броят на новородените с имена на ханове и царе от времето на Първата и Втората българска държава, напр. Аспарух, Тервел, Симеон, Самуил, Калоян.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2016 г. са Емир (182) и Мерт (115).

Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата (Виктория, Мария и Никол) се запазва непроменена в сравнение с 2015 г., докато имената Рая и София се придвижват съответно от седмо на четвърто и от девето на пето място.

Най-разпространените мюсюлмански имена при момичетата са Елиф (144) и Мелек (70).

И още нещо любопитно. Статистиката сочи, че при родените през 2007 година най-разпространеното име е било Георги. През 2016-та то се нарежда на второ място.

Името Кристиян от седмата позиция през 2007 година, през изминалата се нарежда на последното 12-то място. По-предпочитано име се оказва Калоян. При родените 2007 година то е на последно място в класацията, а при 2016-та се нарежда на 7-мо място.

При момичетата в първите две места няма промяна. Най-предпочитани остават Виктория и Мария. Никол е третото предпочитано женско име през изминалата година, заемало значително по-ниска позиция през 2007г.

За сметка на това Рая от 12-та позиция през 2007 година, сега се нарежда на четвърта. Името Гергана е сред най-малко предпочитаните през 2016-та.

Ето и как стоят нещата по области в страната. Георги е най-популярното мъжко име в 15 области в България, сред тях и Пазарджик. В топ 3 на областта попадат още Иван и Димитър.

При момичетата - Мария е най-предпочитаното женско име в 19 области на страната. Не прави изключение и Пазарджик. На второ и трето място се нареждат съответно Иванка и Елена.

Най-много имени дни се празнуват през декември, но най-много именици има през януари. Близо един милион българи празнуват на Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден и Атанасовден.

Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница - 378 хил. жени и мъже, сочи още статистиката.

Но най-важно остава не какво име носите, а какъв човек сте. Затова бъдете добри, щедри и давайте от сърце през 2017 година.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави