Днес ромите посрещат Банго Васил

14.01.2017 0 1134

Най–големият празник на ромите от всички вероизповедания е Банго Васил - Василица. Според Юлианския календар точният дата е 14 януари.

В този ден ромите посрещат Новата година. Празненствата започват още предишния ден и продължават три дни - до 15-ти януари . Тогава ромите почитат своя светец – покровител Свети Васили. Наричат го още Банго Васил  - куцият Банго.

Според една от легендите Дяволът намислил да изтреби ромите. Подмамил ги да тръгнат по мост, който започнал да се руши зад тях и те щели да се удавят, ако не се явил Банго Васил ( Куцият Васил ) и с молитва отправена от него към Бога мостът бил възстановен, а родът на ромите бил спасен. 

Според други предания Банго Васил е овчар, реална личност, който спасил ромски деца от удавяне. 

Първият ден – Бъдни вечер, е семеен празник и е свързан с подготовката и нареждането на празнична трапеза с постни ястия. Пие се греяна ракия и младите искат прошка от възрастните. По време на празника не се пее.

 Стопанката по традиция приготвя обреден кравай, който се разчупва и раздава по парче на всеки. Първия залъг се слага винаги под възглавницата

На Василица по стар обичай се коли курбан – гъска или кокошка. Обикновено се пече пълнена с ориз, за да е пълна годината.

Още преди изгрев слънце стопанките на дома пръскат царевични зрънца по пода за берекет. В някои краища на страната рано сутринта гледат какъв човек пръв ще влезе в дома и по това гадаят каква ще е годината – спорна или алтава, добра или лоша. Повсеместно разпространено е сурвакането, в което най-често участват децата. Те обикалят къщите и благославят за здраве и сполука, а стопаните ги даряват с дребни подаръци – бонбони и пари.

Третият ден, патерицата, е кулминацията на празника. Ромите го посвещават на ходене по гости у близки и приятели, които са съпроводени от пищни трапези и голяма веселба.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави