Общинските съветници на Септември приеха бюджет 2017

23.01.2017 0 919

Бюджет, съгласуван  с Финансовото министерство, прие Общинският  съвет на Септември. Бюджетната рамка е в размер на над 14 млн.лв. По време на заседанието стана ясно, че всеки един планиран разход, ще се контролира чрез експертите на Финансовото министерство. Ако  изменим бюджета означава да бъдем изключени от  плана за финансово оздравяване, подчерта кметът Марин Рачев. Съветници от БСП пък контрираха, че с изказванията си той  заличава демократичността на Общинския съвет. Репликите и въпросите на  социалистите изкараха от нерви кмета Рачев. 

С доста ограничени функции ще бъде община Септември, докато изпълнява своя план за финансово оздравяване. Това стана ясно по време на обсъждането на общинския бюджет за 2017 година. Бюджетната рамка е в размер на 14 млн.750 хиляди лева. От тях приходите с държавен характер са 7 млн. 947 хил 933 лв., а тези с местен характер 6 млн 802 хил.лв.

Всеки един планиран разход ще се контролира чрез експертите на финансовото министерство. Ако нещата влязат в нормални граници имаме шанс чрез помощ от държавата да изведем общината от финансовата криза, отбеляза кметът. 

Общинският съветник Кузо Божинов все пак предложи в бюджета да бъдат заложени поне 5 хиляди лева за фонд ин витро и още толкова за откупуване на рушащата се къща на дисидента Илия Минев.

От общинското ръководство обещаха средства за двете предложения да бъдат търсени извън общината, а от БСП попитаха не може ли да се намалят средствата за озеленяване с 5 хил.лв, за да има за фонд ин витро.

Репликите и въпросите на социалистите изкараха от нерви кмета Рачев.  За да се избегнат пререкания в залата, председателят  на Общинския съвет Лазар Влайков дори предложи прекратяване на дебатите.

В крайна сметка, бюджетът на община Септември беше приет, след като получи подкрепа от 12 общински съветници. Нито един не гласува  „против”, а  7 гласуваха с  „въздържал се”.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави