Първите щъркели се завърнаха в Долна баня

14.03.2017 0 654

Въпреки студеното и дъждовно мартенско време, на моменти и със снеговалеж, около средата на месеца в Долна баня пристигат щъркелите. Вчера дойде и първата за тази пролет двойка.      

Първите съгледвачи и късметлии, които видяха красивите дългокраки птици по традиция свалиха мартениците и ги вързаха за плодни дръвчета за здраве, берекет и късмет през годината.    

Свалена бе и огромната мартеница от часовниковата кула на сградата на народно читалище "Рила-1898", която от 1 март чака пролетните птици.

Припомняме, че по време на Седмото международно преброяване на белия щъркел в Долна баня и новото село Свети Спас бяха регистрирани общо 20 гнезда и толкова гнездящи щъркелови девойки, които създадоха и поколение.    

Повечето от щъркеловите гнезда са разположени по комините и покривите на къщите в центъра на града. Но има и по дърветата, дори и по електрически стълбове.      

За участието на читалищните работници в преброяването и регистрираните данни за птиците, библиотеката бе наградена със справочника "Полеви определител на птиците в Европа, Северна Африка и Близкия Изток".    

Местните още си спомнят, как преди 18 години община Долна баня спечели първото място в проведения национален конкурс за селище с най-много щъркелови гнезда и гнездящи двойки бели щъркели. Тогава от Българското дружество за защита на птиците бяха регистрирани общо 21 щъркелови гнезда и толкова гнездящи двойки.      

Рилската община бе отличена със специална грамота и парична награда, като с парите бяха организирани кнкурси за рисунка и за написване на разказ, есе или стихотворение на тема "Белият щъркел и моят град".      

Впоследствие община Долна баня бе и първият организатор и три последователни години домакин на Европейския екологичен фестивал за филми и телевизионни програми "Зелена вълна - 21 век", посветени на екологията и опазването на околната среда, като победителите бяха награждавани със статуетката "Щъркелово гнездо".      

Чистият въздух, зеленината и наличието на достатъчно храна от незапомнени времена са любимо място и гостоприемен дом за белите щъркели и по своеобразен начин красят рилския град, като създават настроение както местните хора, така и многобройните гости на Долна баня.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави