Представиха историко-лексикологическа експертиза по делото за радикален ислям

15.03.2017 0 1052

Окръжен съд - Пазарджик отново гледа днес делото срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 негови последователи, обвинени за разпространение идеите на „Ислямска държава“. В съдебна зала  беше представена историко - лексикологическата експертиза на вещото лице Агоп Гарабедян.      

В началото на съдебното заседание защитата на 14-те подсъдими поиска отвод на вещото лице Агоп Гарабедян. Според адвокат Елвира Панкова, в експертизата си той е правил оценки на понятия и термини, които не са съотносими към делото.

По думите ѝ експертът, който по образование е историк, а не лексиколог, не може да прави такъв вид анализ.

Окръжен съд-Пазарджик обаче отхвърли искането за отвод. Според професора, "Ислямска държава" не е религия, а терористична организация. В своята историко-лексикологическата експертиза Агоп Гарабедян, прави тълкувание на термините "радикални идеи" и "внушения" в конфискуваните по делото видеозаписи и литература. Подсъдимите са ги разпространявали за насаждането на верска нетърпимост, посочва вещото лице.

Въз основа на материали, съдържащи се по делото, експертът прави заключение, че в някои от тях се възхваляват терора и физическото насилие, убийства, чрез рязането на глави. Според него налагането на салафизма и екстремизма става, чрез носенето и разпространяването на символи на „Ислямска държава“.

Следващото съдебно заседание беше насрочено за 12 април.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави