Бизнесът с все по-голяма необходимост от професионална работна ръка

05.04.2017 0 682

Бизнесът у нас има реална нужда от съдействие от страна на професионалните гимназии и образователната система като цяло. Това съобщи в предаването „Пещера днес“ директорът на Професионалната гимназия по лека промишленост и машиностроене „Васил Левски“ в Пещера Петко Токмаков. Той изрази и надежда, че за в бъдеще бизнесът и образованието отново ще вървят ръка за ръка.

Бизнесът в България е изправен пред огромния проблем с липсата на професионални кадри. До този извод стигат всички браншови организации у нас. Пред решаването на проблема ежедневно са изправени малки и големи фирми у нас. Затова и бизнесът вече търси съдействие от професионалните гимназии. Това съобщи в предаването „Пещера днес“ по Телекабел ТВ директорът на Професионалната гимназия по лека промишленост и машиностроене „Васил Левски“ в Пещера.

В професионална гимназия „Васил Левски“ се обучават близо 80 ученика в 4 специалности – Машинен оператор, Производство на обувки, Дървопреработване и Шевно производство. Токмаков допълни, че последните проекти, които гимназията и бизнеса в Пещера са реализирали съвместно, са свързани с валидирането на знания по дървообработване и заваряване. Голяма част обувните фирми също са проявили интерес към възможността техни служители да получат нужния документ за специалността, по която работят.

По друг проект гимназията е успяла да реализира успешно ученически практики, в които учениците да работят в реални условия в продължение на 240 часа. Време, за което са получили и заплащане. Именно парите са водещи и при избора на професия при младите хора.

Петко Токмаков е убеден, че от бизнеса вече са убедени, че без нужното образование и квалификация не може да има успех, както и че производството е в основата на силна икономиката на една страна. Затова и професионалната гимназия в Пещера се опитва да предложи обучение по специалности, необходими на реалния бизнес у нас.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави