Болниците вече приемат без пръстов отпечатък

07.04.2017 0 971

От 7 април всички болници спират използването на пръстов идентификатор. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса. Спирането е в сила след публикуваното в Държавен вестник съдебно решение, с което пръстовите отпечатъци стават нелигитимен начин за прием в здравно заведение.

Припомняме, че пъстовият идентификатор бе въведен през ноември миналата година, като целта беше да се осъщесвява по-строг контрол на прием в болниците и да се спре източването на здравната каса. И здравните работници, и пациентите не бяха доволни от системата, която затрудняваше пряката им работа.

С решение на Върховния административен съд, системата на прием с пръстов отпечатък окончателно бе отменена, а разчетите на здравата каса показаха, че не е постигнат и очаквания финансов резултат. За разработването на системата обаче Здравната каса плати миналата година 477 хиляди лева, а болниците бяха задължени да си купят устройства всяко на стойност 286 лева.

За по-големите болници, където са били необходими от 50 до 80 устройства, този разход е голям, а сега се оказва и безсмислен. Очаква се болници да заведат дела срещу Националната здравноосигурителна каса заради направените разходи за устройства, както и за неплатени суми за лекувани пациенти, които не са могли да се чекират с пръстов отпечатък.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави