8 април е международният ден на ромите

08.04.2017 0 1074

8 април е международният ден на ромското пробуждане. Днес те отдават почит на жертвите от холокоста и апелират за приемане, равенство и мир.

На този ден през 1971 г. е организиран първият Световен ромски конгрес в Лондон. Този ден се отбелязва като символ на ромското движение, на това, че ромите от целия свят се обединяват в желанието и стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят.

За химн на ромите те са избрали популярната на Балканите песен „Джелем, джелем”, авторизирана от сръбския ром Жарко Йованович. В нея се разказва за Черните легиони на смъртта, които са избили стотици хиляди роми през Втората световна война и за събуждането на ромите за нов живот. Ромското знаме е индийското колело „чакра” на син и зелен фон, което символизира индийския произход на ромите, а фонът – синьото небе и зелената трева.

Тази година Денят минава под мотото "Слънцето свети еднакво за всички" и е съпроведен от различни инициативи в цялата страна.

В Пазарджик също отбелязаха Денят на ромското пробуждане. Въпитаници на училищата "Г.С. Раковски" и "Св.Св.Кирил и Методий" поздравиха своите съграждани с празничен концерт на площад "К.Величков" /тортата/. С много настроение децата представиха колоритна програма, която включваше ученици от всички възрасти. В надпревара с лошото време те успяха да демонстрират музикалните си умения и да зарадват ентусиазираната публика. 

Участие в днешните инициативи из цялата страна ще вземат посланиците на Швейцария, Нидерландия, Франция, ръководителят за България на Световна банка Тони Томпсън, началници на Регионални управления по образованието от цялата страна, кметове и други.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави