Първи смъртен случай от морбили в България

10.04.2017 0 1342

Министерството на здравеопазването съобщи за първия смъртен случай от морбили в страната. 

Починало е 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново". Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ- Пловдив. Детето не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие.

В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. 

За периода 17.03 –07.04 в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили.

Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза -рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива, съобщава Министерството.

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави