Скандал на сесията в Пазарджик заради нов кредит на общината

27.04.2017 0 1148

Началото на сесията не предвещаваше скандали, а даже обратното. Тя стартира тържествено с българския химн и полагане на клетва от новия общински съветник Живко Дишков. Той заема мястото на Десислава Тодорова, която беше избрана за народен представител. Цветя и поздравления получиха още двама общински съветници. Албена Кантарджиева по повод рожден ден, а Александър Кобаков заради новородената му дъщеричка.

Позитивното настроение в пленарна зала беше помрачено за броени минути. Повод стана eдна от извънредните точки от дневния ред, касаеща искане за местен референдум, внесено от деветима съветници. Според тях е необходимо да се проведе референдум заради нов общински кредит в размер на 15 000 000 лева. Предложението за провеждането на референдум беше определено от кмета Тодор Попов като екзотично.

Общинският съветник Чавдар Чавдаров обвини кмета Тодор Попов в тенденциозно и превратно тълкуване на закона. Последвалото гласуване доведе до отхвърляне на искането за провеждане на референдум и скандал в залата. То беше подкрепено от 16 съветници, 14 гласуваха против, а 8 „въздържал се“.

Общинският съветник Благо Солов поиска обяснение от председателя на Общинския съвет Хари Харалампиев, но след като не получи такова, се опита да попречи на работата в залата. В знак на протест осем общински съветници напуснаха залата.

Община Пазарджик обаче все пак получи зелена светлина да изтегли планирания нов дългосрочен заем от 15 000 000 лева, след като „за“ предложението гласуваха 29 съветници.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави