ЗК "Обединение" Долна баня с годишна печалба от 29 хиляди лева

04.05.2017 0 348

Земеделската кооперация "Обединение" в Долна баня отчете за миналата година 29 хиляди лева печалба. Това съобщи на редовно заседание пред членовете на кооперацията председателят на Управителния съвет Филип Джамбазов.

През миналата година са засети общо 1 205 дка с ръж, пшеница и овес, като са добити 58 тона и 40 кг зърно. Изорани са 280 дка угари, почистени са 830 дка пасища и прибрани и продадени 700 бали слама. От снегопочистването през тази зима в касата на кооперацията общината е превела 4 500 лева, а от наеми приходите са за над 11 хиляди лева.

"Постигнатото заслужава уважение" - коментираха присъстващите, след като изслушаха двата отчета за 2016 година. Те взеха решение от печалбата да бъде раздаден 150 % дивидент върху дяловия капитал на кооператорите, а остатъка да бъде внесен във фонд "Резервен".

За поредна година най-голям длъжник остава местният Винзавод. Обсъден бе и един позабравен проблем - пожарите. През изминалата година един блок бе пален четири пъти. Благодарение на усилията и навременната работа на служителите на кооперацията, на служителите от общината и огнеборците от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в град Костенец загубите бяха минимални - похабени са само 1-2 дка.

Друг голям проблем си остава опазването на имуществото и най-вече на посевите. Над 10 % от реколтата е вече унищожена от животни. През есента са засети 140 дка с пшеница, 945 дка с ръж и тази пролет още 110 дка с овес. Есенниците вече са натоварени и напръскани.

На събранието бяха приети седем нови членове, трима бяха освободени по собствено желание и 62 изключени, заради неизпълнение на взети решения от Общото събрание на кооперацията.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави