2004 седмокласници и 1366 зрелостници се явиха на изпит днес

22.05.2017 0 1522

Втора матура за зрелостниците и външно оценяване за седмокласниците през днешния ден. На територията на област Пазарджик няма констатирани нарушения и анулирани работи. За първи път тази година абитуриентите от професионалните гимназии имат право да не се явят на втора матура, а като оценка от държавния зрелостен изпит в дипломите им да бъде вписана средноаритметичната оценка от изпита по теория и практика на професията.

Втората матура бе по 13 учебни предмета, от които зрелостниците избират само един. За първи път изпитът бе разделен на модули. По четири предмета модулите бяха два – математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, както и химия и опазване на околната среда. По всички останали предмети имаше три модула.

В нашата област на втори Държавен зрелостен изпит са се явили 1366 ученаци. Най-голям интерес е регистриран към матурата по биология и здравно образование. На такава са се явили 566 ученици. 273 са избрали география и икономика, 67 - математика, 56 - философски цикъл, 52 - история и цивилизация, 8 - химия и 3-ма - физика. От чуждите езици 300 от зрелостниците са избрали английски, 35 - немски, 5 - френски и само 1 - руски език.

Изпит имаха днес и седмокласниците - външното оценяване по математика. 15 минути преди 9 часа в Министреството на образованието бе изтеглен изпитният вариант. Новото в оценяването, е че те няма да получават оценки, а точки.

В област Пазарджик на външно оценяване се явиха 2004 ученици. От тях 671 са писали само по първия модул, а 1 333 и по двата, съобщи за Телекабел ТВ началникът на от Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова.

 

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави