Разбит е трансграничен канал за трафик на мигранти

24.05.2017 0 574

Трансграничен канал за трафик на мигранти е разбит в резултат на отлична координация между МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура, съобщава МВР.

Мащабната специализирана полицейска операция за неутрализиране на канал за незаконен трафик на мигранти през границата на страната ни е проведена на 22 май. В реализацията са участвали служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Национална полиция“, ДАНС и СДВР, под ръководството на Специализираната прокуратура и с прякото участие на главния секретар на МВР, директора на дирекция. Задържани са 20 души, сред които и ръководителят на организираната престъпна група.

Полицейската операция е проведена на 22 май. В реализацията са участвали служители на главните дирекции „Борба с организираната престъпност“ и „Национална полиция“, ДАНС и СДВР. Спецакцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура с прякото участие на главния секретар на МВР, директора на дирекция „Миграция“ в ДАНС и директорите на ОДМВР, на чиито територии са осъществени оперативните действия - Видин, Кула, Димитровград, София, София-област, Хасково, Севлиево. Специализираната операция е планирана и проведена в рамките на досъдебно производство, образувано по разработки на ДАНС и ГДБОП.

Част от членовете на групата, в която са участвали български и чужди граждани, са имали за задача да осигурят незаконното преминаване на турско-българската граница и превозването на мигрантите до София. Останалата част от престъпната група се е занимавала с осъществяването на трафика им през граница за Сърбия и Румъния. Според първоначалните данни, голям брой хора преведени през канала срещу суми между 700 и 1200 евро на човек.

В рамките на операцията са извършени процесуално-следствени действия на 21 адреса на територията на София, София-област, Кула, Видин, Хасково, Севлиево и Димитровград, с полицейска мярка за срок до 24 часа са били задържани общо 20 души – българи и чужденци, между които афганистанци и сирийци. На седем български граждани, сред тях и ръководителят на престъпната група – натурализиран българин, са повдигнати обвинения по чл. 321 от НК.

/снимка: МВР/ 

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави