Безплатни прегледи за туберкулоза до 23 юни

20.06.2017 0 491

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 19-23 юни 2017 г., съобщват от Министерство на здравеопазването. В Пазарджик желаещите могат да се прегледат в МБАЛ.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към МЗ, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. 

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3 392, от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария е създаден с цел значително увеличаване на финансовите средства, отделяни за борба срещу трите най-унищожителни болести в света, както и за насочване на тези средства към области с най-голяма нужда. Глобалният фонд действа като публично-частна партньорска структура между правителства, гражданското общество, частния сектор и засегнатите общности, и представлява един новаторски подход към международното финансиране в сферата на здравеопазването. 

От създаването си през 2002 г. до сега Фондът е одобрил финансиране за  15.6 млрд. щатски долара за повече от 572 програми в 140 държави. В световен мащаб Фондът осигурява една четвърт от всички средства за превенция и лечение на ХИВ/СПИН, две трети за туберкулоза и три четвърти за малария. 

През годините инициативата е доказала своята ефективност, както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и за популяризиране на здравословния начин на живот.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави