Министерство на туризма отчете по-голям интерес към област Пазарджик

05.07.2017 0 566

Ръст от 9,1% на туристите в област Пазарджик отчита Министерството на туризма. Статистиката се базира на данни за периода януари - април тази година. Според министър Николина Ангелкова област Пазарджик е стратегическа за развитието на туризмът в национално ниво. Това тя заяви на работна среща с кметове от областта, на която бе дебатирано предстоящото очертаване на туристическите дестинации в България.

Развитието на туризма е сред приоритетите на правителството. Работни групи към ресорното министерство активно работят по разработването на балнео и СПА дестинации, за да се преодолее сезонният характер на туризма. Министър Николина Ангелкова посочи, че в региона могат да се очертаят важни туристически дестинации, които да бъдат включени в интерактивна карта. Вече има онлайн регистър на туристическите атракции. Създадена е и специална програма за тях. Ангелкова се похвали и с това, че вече работи платформата „Обичам България“, в която са включени 100-те национални обекта и общините могат да се включат в нея без за това да правят разходи. Министърът отчете и по-голям интерес към областта от страна на туристи.

Министър Ангелкова обеща съдействие от страна на нейното ведомство към общините в областта. Като пример за добра съвместна работа тя посочи община Пещера. Министърът изяви готовност за съдействие и за прехвърляне на община Пещера на собствеността на курорта Свети Константин. В рамките на срещата стана ясно, че Министерството на туризма ще подкрепи и тазгодишното издание на регионалния събор там.

Министърът на туризма съобщи още, че общини, които не могат да получат еврофинансиране, ще имат възможност за средства по специална програма, чийто параметри се уточняват с Министерството на финансите. Бюджетът на програмата обаче ще бъде ограничен. Предвиждат се средства за инфраструктура и за поставяне на табели за туристическите атракции. 

Освен домакините от Пещера, своите проблеми и молба за съдействие към министерството отправиха също кметовете на общините Брацигово и Батак. Петко Петков акцентира върху проблемите с прехвърляне собствеността върху минералните води на общините, което е причина за липсата на сериозен инвеститор в Брацигово. Петър Паунов пък потърси съдействие за собствеността на курорта Цигов чарк.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави