Връчиха Националната литературна награда „Милош Зяпков” 2017г.

06.07.2017 0 354

За осма година в Ракитово бе връчена Националната  литературна награда „Милош Зяпков”. Тържествената церемония се проведе на 5 юли  от 18.00 ч. в голямата зала на Образцово народно читалище “Будилник“ в Ракитово. Гости на литературната вечер бяха председателят на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова, зам.-кметът Цанко Молов, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, който е и член на журито, Никола Иванов, литературен критик и председател на журито, Христина Димова, поетеса и член на журито, както и братът на рано отишлия си от този свят поет Милош Зяпков - Костадин. 

Конкурсът е за книги с поезия, проза /разкази или есета/ или хумористични и сатирични сборници, издадени през 2015 или 2016 година. Това са жанровете, в които е творил и постигнал художествени успехи Милош Зяпков. Награденият автор получава грамота, плакет и парична сума. Съпътстващите конкурси са за ученици от Пазарджишка област и за участници от община Ракитово. 

Петчленна комисия с председател литературният критик Никола Иванов присъди националната награда „Милош Зяпков“ на Никола Радев за книгата “Когато Господ ходеше по земята“ и на Атанас Звездинов за книгата „Баснописецът“. 

В конкурса участваха 70 автори със 73 книги. В съпътстващия литературен конкурс награди за ученици се присъждат на Цветелина Лазарова -за поезия, на Натали Калпакова -за проза, за хумор и сатира – на Айлин Дрикова. 

В съпътстващия конкурс за ученици на Община Ракитово бяха отличени  Мария Андонова, 7 клас, СОУ “Св.Кл.Охридски“, Ати Црънчева, 8 клас, ОУ “Хр.Ботев“ Дорково, Елена Попчева -7 клас, СОУ “Св.Кл.Охридски“ Ракитово и Цветелина Христоскова от гр.Костандово, ученичка в Езикова гимназия „Бертолт Брехт“Пазарджик. Мире Буллут от с.Рохлево, община Велинград и Джемиле Кундьова от с.Кръстава, община Велинград. Те бяха наградени с грамоти и предметни награди.

Националната литературна награда „Милош Зяпков“ е учредена през 2008 г. и съорганизатори на конкурса са Община Ракитово, Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Образцово народно читалище “Будилник“ Ракитово. 

Никола Иванов изказа задоволство и благодарност към кмета Костадин Холянов за възстановяването на конкурса, който бе прекъснат м.г. по финансови причини. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов също благодари на общинското ръководство за поканата да участва в журито.  Националната литературна награда “Милош Зяпков“ се превърна в един от най-авторитетните литературни конкурси, а Милош Зяпков със своята трагична съдба показа един обобщен образ на българския поет. Благодаря на ръководството на Община Ракитово, на цялата общественост в Ракитово, които показват как България трябва да се отнася към своите таланти, каза в приветствието си Боян Ангелов. „Човекът, поетът Милош Зяпков е наша гордост и величие, а провеждането на Националната литературна награда на негово име се превърна в символ на художествената мисъл и творчески устрем на много хора, отдадени и живеещи с литературата“, заяви в приветствието си и председателят на Общински съвет - Ракитово Нина Димова. Тя връчи двете първи награди - на Атанас Звездинов и на дъщерята на Никола Радев, който също ни напусна преди години.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави