Бебето, родено в самолет, вече има уникален акт за раждане

16.08.2017 0 2930

Малкият Николай от Пазарджик, който се роди на борда на самолет на Луфханза, вече има акт за раждане. Той е единствен и уникален по рода си за България. В графата място на раждане е записано международно въздушно пространство, координати 49 градуса на север и 21 градуса на запад. Актът за раждане на Николай е съставен в българското посолство в Лондон и е изпратен за пресъставяне в Общинската администрация на Пазарджик, където е издадено оригиналното Удостоверение за раждане.

На 26 юли полетът на  Луфханза от Богота до Франкфурт  е доста  по- различен както за пътници, така и за екипаж. В  12 часа и 37 минути на борда на самолета се появява нов пътник. Тогава 38-годишната пазарджиклийка Десислава К. ражда момченце по време на  прелитането  над Атлантическия океан. Височината на полета по това време  е 39 000 фута (около 11 800 метра) при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина. За да предостави на майката и нейното новородено дете възможно най-бърза последваща медицинска грижа, капитанът на полета решава да направи междинно кацане в Манчестър.

Преди  няколко дни малкият Николай и неговото семейство се прибраха в Пазарджик. Момченцето вече има уникален акт за раждане. В края на миналата седмица от българското посолство в Лондон в общинска администрация в  Пазарджик е изпратен акта за раждане  на малкия Николай. Това, което създало проблем при съставянето на акта у нас е, че компютърната програма, с която се работи в дирекция „ Гражданска регистрация на населението“ в Пазарджик не може да изпише толкова много позиции.

Малкият Николай е първото българче, родено във въздушното пространство. Това е и причината за неговия акт за раждане да се подходи като към изключителен случай, тъй като в закона за гражданска регистрация не са предвидени такива ситуации, коментира Татяна Папазова.

Засега е ясно, че малкият Николай и семейството му ще останат да живеят в Пазарджик. Очаква се актът му за раждане да бъде връчен на неговите родители лично от кмета Тодор Попов.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави