Тракийски съкровища от България гостуват в Берген

01.09.2017 0 185

Днес в Градския музей в старинния Берген  - средновековната столица на Норвегия, се открива Изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“. Тя е организирана от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген. Финансирането е осигурено по Двустранния фонд за сътрудничество по Програми БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и БГ11 „Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм. Куратори на изложбата са Любава Георгиева и Елка Пенкова. Тя обхваща периода от средата на ІІ хил. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр. В нея ще бъдат представени 603 експоната, сред които най-прочутите тракийски съкровища (Панагюрското, Боровското, Летнишкото и др.), превърнали се в емблеми на тракийското изкуство. Кралство Норвегия ще има възможност да се запознае с античното Равногорско съкровище, което се съхранява в Регионален исторически музей – Пазарджик.

Движимите културни ценности са от фондовете на Националния исторически музей в София, Регионалния археологически музей - Пловдив, Регионалния исторически музей - Враца, Регионалния исторически музей - Русе, Регионалния исторически музей - Ловеч, Регионалния исторически музей - Сливен, Регионалния исторически музей - Шумен, Регионалния исторически музей - Плевен, Регионалния исторически музей - Пазарджик, Историческия музей - Казанлък, Историческия музей - Свищов и Музейния център в Созопол.

В церемонията по официалното откриване на изложбата от страна на Министерство на културата ще вземе участие Амелия Гешева, заместник-министър на културата. Тя ще остане в Белгия до 10 декември 2017 г.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави