Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност

06.09.2017 0 164

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки". каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на еднодневното си посещение в страната.  За това информира пресцентърът на Министерски съвет. Министър Албайрак е поздравил домакините си по случай националния празник – Съединението на България.
На срещата е обсъдено задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Двете страни са се договорили за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита. „България и Турция са стратегически партньори – през двете страни преминават естествените потоци на природния газ“, е подчертал премиерът Борисов.
Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“, който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство. В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е посочено по време на срещата. Министър Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Подчертано беше и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.
От турска страна е проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави