Строги мерки за незаконните пазари за животни

13.09.2017 0 332

Няма регламентиран пазар за животни на територията на област Пазарджик. Това стана ясно днес по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.

Започват строги мерки за контрол на тази търговия, а на нарушителите ще бъдат съставяни актове. Акцията е предизвикана от доклад на неправителствената организация „Енимъл ейнджълс“, в който са описани случаи на нехуманно отношение към четириноги, най-вече при транспортирането им на дълги разстояния. Документът е изпратен до европейски институции, откъдето е последвала ответна реакция.

В нашия регион има много места, на които се предлагат незаконно животни и продукти. Колкото и проверки да се правят, този бизнес няма как да спре, обясни директорът на Областната агенцията по безопасност на храните д-р Петко Митев.

В регламентираните пазари трябва да има хуманно отношение към животните, допълни още д-р Митев.

За предлагането на животни алтернативата е в доизграждане и лицензиране на тържището край Черногорово, където в момента се правят такива пазари. То е най-голямото в областта и му е необходимо много малко, за да отговори на изискванията за такава дейност.

 

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави