Рекордно малко първокласници в община Велинград

13.09.2017 0 250

Рекордно нисък е броят на първокласниците в община Велинград през тази учебна година. Спрямо предходната те ще бъдат с 65 по-малко. Това съобщи пред Телекабел ТВ ресорния заместник-кмет Исмаил Моллов. Той допълни, че малко над 1000 са необхванатите ученици в общината.

На 15 септември първият учебен звънец в община Вилинград ще удари за едва 338 първокласници. За сравнение през изминалата 2016/2017 учебна година техният брой е бил 403.

Справката сочи също, че най-много първокласници тази година ще има в СУ “Методий Драгинов” - 57, следвани от СУ “Св. св. Кирил и Методий” във Велинград - с 53-ма ученици и ОУ “Неофит Рилски” - с 48. Най-малко, само 3-ма, ще бъдат първокласниците в ОУ “Христо Ботев” в село Абланица.

Според ресорния заместник-кмет Исмаил Моллов демографската криза и множеството семейства, напуснали пределите на страната, са причина и за драстично намалелия брой на учениците.

Притеснителен е и броят на децата, непосещаващи училище на територията на община Велинград.

По указание на министерско постановление вече са сформирани 6 екипа, които са натоварени със задачата да върнат децата в училище. По предварителна информация обаче голяма част от тези деца са извън страната, като преобладават в Германия, Чехия и Франция.

Моллов коментира и темата с ремонтите в училищата и детските градини на територията на общината.

Към този момент общината е спряла обществената поръчка по проекта за изграждане на отоплителна инсталация в СУ “Христо Смирненски” в село Света Петка.

През учебната 2017/2018 година досегашното Помощно училище “Драган Манчов” пък придобива нов статут и вече ще работи като Център за специална образователна подкрепа.

От списъка на общинските учебни заведения отпада Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”.

 

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави