Около 250 преписания и актове за седмица след проверки на БАБХ

12.10.2017 0 144

2119 проверки в търговската мрежа и заведения за обществено хранене са извършили през последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните при БАБХ. Това съобщават от Агенцията, като уточняват, че 2051 от инспекциите са по текущ официален контрол и 68 по сигнали и жалби на граждани.

В резултат на тях са издадени 224 преписания, съставени са 21 Акта за установяване на административно нарушение, а един обект временно няма да работи.

Заради несъответствия в етикета от реализация са спрени 245,32 кг бисквити, 31,40 кг хималайска сол и 23 плодови напитки. За унищожаване са насочени 40,45 кг месни заготовки с изтекъл срок на годност, 328,11 кг говеждо месо, субпродукти и месни заготовки, които са били с неизвестен произход, без идентификационна маркировка и изтекъл срок на годност, 34,82 кг  риба за неправилно съхранение и изтекъл срок на годност и 53 яйца за без маркировка.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация, както и лични здравни книжки с изтекъл срок.

Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни са извършени 492 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 10  предписания и 1 Акт.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави