Превантивните мерки предотвратяват епидемичните взривове от трихинелоза

13.10.2017 0 148

Здравната инспекция в Пазарджик предупреждава за повишен риск от трихинелоза след откриването на ловния сезон. Всяка година в страната се регистрират случаи на заболяването. Най-често епидемичните взривове са в резултат на консумация на свинско месо и месни продукти, придобити от лов, преди да е известен резултата от трихинелоскопския контрол.

В началото на месеца официално бе открит груповият лов на диви свине и друг дивеч. С началото на ловния период обаче нараства и вероятността от заразяване с трихинелоза. Рискът от заболяването е най-голям през есента и зимата, когато се колят домашни свине, ловуват се глигани и се приготвят домашни колбаси. Тогава се регистрират и най-голям брой заразени, обясни доц.д-р Димитър Вучев-паразитолог от РЗИ-Пазарджик.

Първите огнища на трихинелоза в региона са открити през 1924 година в Панагюрище и Стрелча, допълни още доц.д-р Вучев. Болестните оплаквания се проявяват средно 10-15 дни след заразата и често се диагностицира погрешно като грип, остра вирусна инфекции или простуда. За да не се стигне до заболяване, специалистите препоръчват строг ветеринарно-санитарен контрол.

 

 

 

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави