В Панагюрище обсъждаха българското председателството на ЕС

10.11.2017 0 150

При огромен интерес премина втората среща от публичната кампания в област Пазарджик, посветена на 10-тата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото председателство на страната ни на Съвета на Европа. Нейн домакин бе град Панагюрище, където бе представена и работата в дестилерия за етерични масла. Последната информационна среща ще се проведе на 16 ноември в община Лесичово.

Цветелина и Стойко от Центъра за подкрепа за личностното развитие в Панагюрище поставиха началото на срещата дискусия, посветена на 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Учители, ученици, земеделски производители, граждани на общините Панагюрище и Стрелча препълниха малката зала на Театър Дом-паметника в борбения град, в която се проведе второто публично събитие в област Пазарджик, част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Презентация на тема "Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС" представи по време на срещата Васка Шушнева – Главен експерт в администрацията на Министерски съвет. Българското председателство ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година.

През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентоспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.

Ръководителите на ОД „Земеделие“, Държавен фонд Земеделие – Пазарджик и Областна служба за съвети в земеделието акцентираха върху важните за производителите срокове, касаещи ползването и обработването на земеделските имоти, правото на получаване на директни плащания. Те представиха актуалните отворени мерки по Програмата за развитие на селските райони до края на годината и предстоящите за 2018г., съгласно индикативния график на програмата.

395 са земеделските стопани от община Панагюрище, кандидатствали по схемата за Директни плащания – кампания 2017г., в община Стрелча броят им е 160.

От Министерството на земеделието, храните и горите присъстваха Павлина Дамянова и Борислава Цолова – експерти в дирекция „Развитие на селски райони“. В рамките на срещата бе посетена и дестилерия за етерични масла в Панагюрище.

През 2012 г., с помощта на съфинансиране от Европейския съюз, фирмата закупува втора инсталация за дестилиране и обособява линия за производство на органични продукти. Тази инвестиция води до многократно увеличаване на износа на розоварната за козметичната и парфюмерийната индустрия в Европа.

Обратно

(0)Коментари

Коментар:
Добави